maandag 12 april 2010

Actie 5: Hygiëne en gezond


Schijf van vijf

De Schijf van vijf is een hulpmiddel dat in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding, gericht op het grote publiek. (In Vlaanderen is de voedingsdriehoek meer gebruikelijk). Het idee is dat uit elk van de 5 groepen van voedingsstoffen iedere dag een keuze wordt gemaakt, en die keuzen in de maaltijd van die dag te verwerken.
De schijf van vijf werd in 1953 geïntroduceerd door het Voorlichtingsbureau voor de voeding in Nederland (een overheidsorgaan dat in 2000 opging in het Voedingscentrum) en was decennialang een begrip, (in 1976 kende 63% van de ondervraagden hem), is toen in de loop der jaren in onbruik geraakt en werd in 1981 vervangen door de maaltijdschijf en daarna (1991) door de voedingswijzer. Deze laatste twee voorlichtingshulpmiddelen haalden het qua populariteit en nationale bekendheid echter bij lange na niet bij de aloude schijf van vijf.
Eind 2004 is de schijf van vijf echter volledig in ere hersteld, zij het nu in een andere vorm onder de oude naam. De nieuwe schijf van vijf geeft behalve vijf groepen voedingsmiddelen ook vijf regels, of aanbevelingen:
Eet gevarieerd
Niet te veel
Gebruik minder verzadigd vet
Eet volop groente, fruit en brood
Ga veilig met voedsel om
[bewerken]De 5 groepen

Groep Voedingsmiddelen Belangrijke bestanddelen
1 Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten koolhydraten, eiwit, vezels, vitamine B en mineralen
2 Groente en fruit vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen
3 Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers eiwitten, mineralen zoals ijzer en calcium, vitamine B en visvetzuren
4 Vetten en olie vitamine A, D en E en essentiële vetzuren
5 Dranken (geen alcohol) Belangrijk vanwege de vochtbehoefte (water)


10 belangrijke aandachtspunten voor hygiëne
Was je handen voordat je gaat koken of voordat je gaat eten.
1.Was je handen in ieder geval na het aanraken van rauw vlees, vis en gevogelte. Droog de handen af met een schone droge handdoek of met een stuk keukenpapier.
2.Laat voedsel in de koeling ontdooien, vang het nat op en gooi dit weg. Geknoeid dooiwater altijd schoonvegen met een keukenpapiertje.
3.Rauw voedsel gescheiden houden van al bereid voedsel.
4. Eet geen rauw gehakt of tartaar.
5.Voedsel dat je wilt bewaren na bereiding meteen laten afkoelen (zet het in een bak met koud water), hierna meteen in dekoeling zetten.
6.Bewaar overgebleven eten in de koeling, maar niet langer dan 3 dagen.
7.Zorg ervoor dat je bij het opwarmen van etensresten het goed laat doorkoken.
8.Koude gerechten die men wilt opdienen tot aan het serveren in de koelkast bewaren.
9.Bedek voedsel tegen ongedierte en vliegen, en ruim afval direct op.
10.Gebruik heet water en een goede sop voor het afwassen, spoel alles na met heet water zodat het sop niet meer op het servies zit, afdrogen met schone theedoek.

Bron: www.receptentabel.nl ,www.voedingscentrum.nl

Verslag:
Ik heb een verslag geschreven over mijn actie Hygiëne en gezond.
Het is belangrijk dat mensen weten wat ze eten en dat het hygiënisch wordt klaar gemaakt.
Veel mensen snijden groenten en vlees met het zelfde mes door dat je dat doet krijg je kruis besmetting daar kan je best wel ziek van worden. Het is ook belangrijk dat de mensen gezond eet en dat ze de schrijf van 5 gebruiken om gezond eten te kunnen uit kiezen. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die wel gezond eten .

1 opmerking:

  1. Beeest! Ook weer een goed verslag. Let wel op punten en komma's! Maak je zinnen niet te lang. De zin die begint met: Veel mensen snijden.. is te lang. De zin die eindigd met het woord kruisbestuiving beëindig je met een punt, dit is namelijk het einde van de zin. Dus zinnen begin je met een hoofdletter en eindig je met een punt. Lees ook dit verslag nog een keer goed door, lees hard op wat je hebt opgeschreven en verbeter het. Als je iets schrijft kan je het ook eerst voor jezelf hardop formuleren en vervolgens opschrijven.

    BeantwoordenVerwijderen